„Debarcarea” americanilor în România este o „dovadă a solidarităţii şi angajamentului SUA faţă de regiunea Mării Negre”, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la întâlnirea cu ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec. Întâlnirea celor doi oficial vine în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington.
Reamintim, baza militară de la Kogălniceanu se transformă literalmente într-un oraș NATO, în perspeciva sumbră a unui război de lungă durată la frontierele Alianței.
Baza militară se va întinde, probabil, în funcție de necesități, pe o suprafaţă de aproape 3.000 de hectare şi va fi cea mai mare din Europa, mai mare decât baza aeriană Ramstein din Germania, care are o suprafață de circa 2.000 de hectare. Pe lângă infrastructura militară, baza de la Kogălniceanu ar încorpora și şcoli, grădinţe, magazine și chiar un spital, putând să găzduiască 10.000 de militari și familiile lor, prin rotație.
Potrivit MApN, întrevederea celor doi oficiali a oferit prilejul abordării unor subiecte importante pe dimensiunea de apărare, precum situaţia actuală de securitate din regiunile Mării Negre şi Orientului Mijlociu, aspecte privind planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.
Este limbajul diplomatic, dar unul dintre motivele invocate de NATO pentru Scutul de la Deveselu este amenințarea atacurilor venite dinspre Iran spre Israel.
În context, ministrul Tîlvăr a reiterat importanţa prezenţei trupelor SUA în România, complementară capabilităţilor de descurajare şi apărare ale NATO, apreciind profesionalismul forţelor americane.
Aceste dislocări reprezintă încă o dovadă a solidarităţii şi angajamentului
SUA faţă de regiunea Mării Negre, iar contribuţia persistentă este fundamentală în descurajarea acţiunilor Federaţiei Ruse în regiune”, a arătat el.
De asemenea, ambii oficiali au concluzionat că oferirea unei asistenţe internaţionale multidimensionale continue este esenţială pentru susţinerea Ucrainei în efortul defensiv şi pentru restabilirea ordinii şi stabilităţii regionale şi internaţionale. În finalul întrevederii, ambele părţi au convenit continuarea dialogului în vederea dezvoltării priorităţilor comune în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington